Цветан Момчилов за проекта Omni’s Cool

Цветан Момчилов е пианист, валдхорнист и композитор. Участва в много музикални проекти. Заедно с Чавдар Гочев и Хуан Руа създават музикалното издателство Мого Мюзик и звукозаписното студио 4Rooms Studio в град Варна. Също така е част от група JazzProfilactica, с която през 2017 година издават посредством гръцкият музикален лейбъл Timewarp Music албума Tick Tock. Свирил е и в много симфонични оркестри като Софийска Филфармония и Оркестъра на Националното радио като валдхорнист. Преподава в Националното Училище по Изкуствата гр. Варна. Един от последните му проекти е училището за музикално продуциране Omni’s Cool, което се намира в гр. Варна.

“Наред с Мого Мюзик и студиото, решихте да създадете училището за музикално продуциране Omni’s Cool.” Разкажи ни повече за него.

В Omni’s Cool може да участва всеки, който иска да се научи да композира и продуцира своя собствена музика или музика за своите приятели. Училището е насочено към усвояването на съвременни музикални технологии.

Коя е най-приятната част от заниманията ти със учениците?

Харесва ми, когато виждам първото запознанство на артистите с компютърните технолигии. Има една особенна светлина и радост в очите им като видят как една музикална идея се матереализира. Това е много зареждащо. Също така е много интересно, когато при нас дойде артист, който вече е с готови идеи и ние заедно запишем и миксираме музикалната му композиция.

Само музикално ли са насочени заниманията в Omni’s Cool?

Освен музикалните занимания със учениците, снимаме и видео. Обикновено, докато свирим, записваме имногоканално аудиото и след това го смесваме заедно с видеото. Когато всичко е записано и смесено професионално, се получава една добра продукция. Понякога артиста си е заснел видео и идва при нас, за да запишем само музиката и така да направим филмова музика.

Какви музикални инструменти и компютърни програми използвате в обучението?

Аз записвам със Logic pro и Ableton Live според ситуацията. Това са и основните програми, с които обучаваме в Omni’s Cool. Разбира се, ако някой е свикнал със FL Studio или друга програма, работим с нея. Напоследък с някои изключения възможностите на музикалните програми се препокриват. Разбира се, най – важно е човек да има вдъхновение и хубави идеи, които да ги има във завършен вид. Останалото е периферия. Като инструменти аз много харесвам аналоговите синтезатори. При нас имаме Mopho x4 наDave Smith. Разполагаме и с акустичен роял, който може да записваме, както и с някои дигитални синтезатори миди-контролера за Ableton Live. Използваме също така и програми за нотиране като MuseScore и Sibelus.

Кои инструменти преподавате в Omni’s Cool?

Пиано, барабани, китара и пеене. Ако някой иска да изучава инструмент, който го нямаме като специалност, сме готови да съдействаме за намирането на подходящ преподавател. Имаме и специалности като солфеж и хармония.
Хубаво е, който на каквото свири или пее, да може поне малко да свири на пиано. Това е много полезно, защото има необятни възможности ако се използва миди-клавиатура. Не е нужно артиста да бъде завършен пианист, за да композира и продуцира музика. Разбира се това много зависи и от стила на музиката. Като цяло няма рецепта, а по скоро някои общоприети принципи.

Какво те накара да започнеш да преподаваш подобна специалност във Варна?

Това е една специалност, която е иновативна и мултидисциплинарна. В София я има в някои университети и частни академии, но извън столицата е много слабо развита в учебните заведения. Според мен в днешно време е нужно класическите методи на обучение да вървят ръка за ръка със съвременните технологии. Така един артист може да бъде в крак с времето. Хубаво би било да се преподават повече дисциплини, които да са с такава насоченост, особено в музикалните училища, читалищата и музикалните школи. Това ще даде възможност на децата още от малки, освен изучаването на инструмент, да развиват и креативната част от възможностите си. Нещо, което според мен всеки един притежава.

Къде може да ви открият и как става записването в Omni’s Cool?

Училището се намира в гр. Варна в галерия Съвременно Пространство на ул.Марко Балабанов 23. Можете да посетите страницата ни omni’s cool, както и страниците ни във YouTube, истаграм и Facebook. Курсовете се провеждат индивидуално или в малки групи от 2-3 човека. Може да се запише всеки който има интерес към музикалното изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *